flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апостилювання документів нотаріусами України

12 червня 2020, 10:16

Друзі, хочу нагадати вам, що саме цієї весни нотаріуси офіційно отримали повноваження з прийняття та видачі документів для проставлення апостиля на офіційних документах

Апостилювання – це один із правових режимів визнання юридичної чинності українських документів, які мають використовуватися за кордоном. На відміну від консульської легалізації, на апостилювання витрачається менше часу, а документи з апостилем можуть використовуватися в різних країнах, а не в одній. Відповідні зміни стали можливими завдяки тому, що набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 27 лютого 2020 року № 702/5 «Про внесення змін до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України».

Метою цих змін є створення умов для ефективного обслуговування громадян за принципом «єдиного циклу та в одному місці» та задля економії їх часу. Які ж саме документи можуть приймати нотаріуси для проставлення апостиля? Мова йде про офіційні документи, видані органами юстиції, судами та оформлені нотаріусами України.

 Строк опрацювання документів - 2️ робочих дні, однак його може бути продовжено з відповідних підстав до 20 робочих днів.