flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни в законодавстві – інститут кримінального проступку

02 червня 2020, 14:32

     1 липня  2020 року набирає чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень"   № 2617-VIII, яким було запроваджено інститут кримінального проступку.

     Зміни торкнулись як самого поняття діяння,  щодо якого здійснюється кримінально-правова охорона - стаття  11 Кримінального Кодексу України (далі КК України) , так і його видів – стаття  12 КК України.

     Відповідно до внесених змін діяння, які раніше відносились до категорії злочинів невеликої тяжкості – частина  2 статті  12 КК України, переведено до категорії кримінальних проступків.

     До кримінальних проступків законодавець відносить визначені Кримінальним кодексом України діяння (дію чи бездіяльність), за вчинення яких передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більш як  3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі. До кримінальних проступків, наприклад, будуть належати такі правопорушення: крадіжка (частина 1 статті 185 КК  України), шахрайство (частина1 статті 190 КК України), хуліганство (стаття 296 КК України). Тепер з кримінального кодексу зникає поняття злочин середньої тяжкості, а всі злочини, які раніше так класифікувалися, вважатимуться нетяжкими.

     Нова класифікація виглядатиме так:

  • кримінальні проступки (основне покарання не пов’язане з позбавленням волі, а штраф не перевищує 3 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • злочини невеликої тяжкості (основне покарання — до 5 років позбавлення волі або штраф до 10 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • тяжкі злочини (основне покарання — до 10 років позбавлення волі або штраф до 25 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • особливо тяжкі злочин (основне покарання — понад 10 років позбавлення волі або штраф понад 25 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ).

     Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені строки.

     Обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру у кримінальних провадженнях про злочини, що визначені як кримінальні проступки, які направлені до суду до 1 липня 2020 року і не призначені станом на 1 липня 2020 року до судового розгляду, повертаються прокурору для внесення змін з урахуванням вимог глави 25 КПК України.

     У кримінальних провадженнях про злочини, які визначено як кримінальні проступки, що станом на 1 липня 2020 року призначені до судового розгляду чи перебувають на його розгляді, судовий розгляд здійснюється судом на загальних підставах з урахуванням вимог статей 381, 382 КПК України.