flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнення аліментів: відповіді Мін'юсту

28 квітня 2020, 15:51

Стягнення аліментів: відповіді Мін'юсту

 

Міністерство юстиції України відповіло на питання щодо стягнення аліментів.


Читайте також: "Українці в основному оскаржують дії державних реєстраторів попередніх років, - Мін'юст".

Яким чином працює механізм стягнення аліментів у разі невиконання боржником своїх зобов‘язань?

На даний час на виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває понад 500 тис. виконавчих документів про стягнення аліментів. Виконавці продовжують активну кампанію по боротьбі з неплатниками аліментів. Так, завдяки вжитим заходам впродовж 3-х місяців 2020 р. на користь дітей стягнуто 1,2 млрд грн аліментів, що на 188 млн грн більше порівняно із аналогічним минулорічним періодом.

У разі невиконання рішення суду про стягнення аліментів, у виконавців передбачено значну кількість важелів впливу до боржника, визначені Законом України "Про виконавче провадження".

Так, у випадку, коли розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, виконавець звертає стягнення на належне боржнику майно. Якщо ж заборгованість боржника перевищує суму за 4 місяці, включаються більш жорсткі засоби впливу, передбачені Законом, зокрема, виносить постанови:

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і охолощену зброєю;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

​Не менш дієвим є запровадження фінансових санкцій, передбачено штраф за несплату аліментів залежно від суми заборгованості:

  • понад 1 рік - 20%;
  • понад 2 роки - 30%;
  • понад 3 роки - 50%.

​Стягнуті суми штрафу перераховуються стягувачу. При цьому впродовж 2020 р. стягнуто 13,3 млн грн штрафних санкцій з боржників, які перераховані стягувачам.

"На жаль, ми маємо сумну статистику щодо боржників (160 тис), які ведуть аморальний спосіб життя. Відносно таких осіб виконавцями складаються протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт, які надсилаються до суду.

Разом з цим, слід звернути увагу, що виключно стягувачі наділені правом звернутись до правоохоронних органів із заявою про порушення відносно боржника кримінального провадження за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, оскільки відповідно до 477 Кримінального процесуального кодексу України провадження може бути розпочато лише на підставі заяви потерпілого.

Таким чином, відносно зазначеній категорії осіб виконавцями вживаються заходи примусового виконання, визначені Законом, але, на жаль, в більшості випадків вони є безрезультатними у зв’язку з не працевлаштованістю, відсутністю належного їм майна, та на яких не впливають вищезазначені санкції.

Також зазначимо, що у разі неотримання аліментів стягувачі мають право на отримання Тимчасової державної допомоги, порядок якої регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 №189", - вказали у Міністерстві.

Стосовно нарахування індексації.

Індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, виконавцями не здійснюється, а здійснюється підприємствами, установами, в яких працюють боржники (ст. 9 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення") або в судовому порядку (ст. 184 Сімейного кодексу України).

Стосовно встановлення реальних (неофіційних) доходів.

Відповідно до законодавства, аліменти виконавцями утримуються з усіх доходів боржника. Інформацію про джерела отримання доходів виконавець отримує в Пенсійному фонді України, Державній податковій службі та інших органах.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Законодавством не встановлено можливості виконавцям встановлювати, (розшукувати) неофіційні доходи боржника.

За інформацією Міністерства юстиції України.

Джерело: "Юридична Газета"