flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Механізм призначення винагороди викривачу корупції можуть змінити

11 березня 2020, 13:22

26 лютого 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано проєкт Закону № 3127 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо питання про виплату винагороди викривачу)».

      Законопроєкт розроблений для усунення прогалин у законодавстві щодо виплати винагороди викривачу корупції.

      У пояснювальній записці зазначено, що викривачі «використовують конфіденційність шляхом зміни відомостей про своє прізвище, ім’я, по батькові та іншої інформації про себе на псевдонім». «У результаті цього Державна казначейська служба України не матиме змоги перерахувати винагороду викривачу, бо вирок суду, яким наразі пропонується встановити розмір винагороди викривача, буде містити псевдонім та іншу змінену інформацію про викривача», – зазначають автори проєкту.

      Тому пропонується ввести новий механізм призначення винагороди викривачу, який використовує право на конфіденційність та анонімність. Передбачено, що винагорода викривача буде вказуватись в ухвалі суду, яка буде ухвалюватись одночасно з вироком суду. Ухвала міститиме реальні дані про особу викривача, що дасть можливості Державній казначейській службі України здійснити перерахування винагороди викривачу.

       Також з метою збереження конфіденційності викривача дані ухвали не будуть приєднуватись до матеріалів справи, а будуть зберігатись окремо в суді, який ухвалив таке рішення.

https://ukrainepravo.com/news/ukraine/mekhanizm-pryznachennya-vynagorody-vykryvachu-koruptsiyi-mozhut-zminyty/