flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХТО ТАКІ ПРИСЯЖНІ І ЇХ ОБОВ'ЯЗОК ВІДЗВІТУВАТИ

13 лютого 2020, 08:39

   Присяжні виконують обов»язки, визначені Законом України «Про судоустрій і статус суддів», тобто зобов»язані: справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати й вирішувати судові справи з дотриманням засад і правил судочинства. Вони повинні дотримуватись правил суддівської етики, не розголошувати відомостей  які становлять таємницю, що охороняється законом, виконувати вимоги та дотримуватись обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції. На підставі списків, які сформувала районна рада, перелік присяжних затверджує територіальне управління ДСА України в Полтавській області. Присяжні – це громадяни, які проживають на території Зіньківського району, відповідають вимогам ст. 65 Закону та дали згоду бути присяжними. Список присяжних затверджується на 3 роки й переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули за поданням ТУ ДСАУ.

   Присяжні залучаються до здійснення правосуддя в порядку черговості на строк не більше ніж місяць на рік, крім випадків, коли подовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи. Вибір присяжних проводиться за допомогою автоматизованої системи документообігу суду. Потім суд не пізніше ніж за 7 днів до початку засідання надсилає письмове запрошення для участі в здійсненні правосуддя. Відповідно до ст.68 Закону «Про судоустрій і статус суддів» присяжним за час виконання ними обов»язків у суді виплачується винагорода, розрахована, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

   На присяжних покладаються й додаткові обов»язки,зокрема, вони підпадають під дію Закону «Про запобігання корупції». Якщо протягом 2019 року присяжний брав участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, незалежно від того, чи отримав виплати за це, він зобов»язаний до 01.04.2010 р. заповнити на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції відповідну декларацію. Заповнюють її всі інші присяжні й ті, хто був увільнений від виконання обов»язків присяжного. Присяжним потрібно для подачі декларації отримати електронний цифровий підпис. По ЕЦП потрібно звернутися до одного з акредитованих центрів сертифікації ключів, перелік яких зазначений на сайті НАЗК. У разі неподання декларації присяжних очікує така сама відповідальність, що й для всіх інших суб»єктів декларування. Її передбачено в ст. 172-6 КУпАП та ст. 366-1 КК України.

   Також із 01.01.2010 року набувають чинності положення, що розширюють коло об»єктів декларування. Тепер потрібно звітувати про всі банківські рахунки суб»єкта декларування або члена його сім»ї навіть за відсутності на них коштів. Суми зазначаються тільки в разі, якщо вони сукупно перевищують 50 прожиткових мінімумів. З новаціями, що стосуються заповнення декларацій можна ознайомитись на сайті НАЗК.

 Прес-служба суду