flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон про судову реформу опубліковано у «Голосі України

08 листопада 2019, 10:09

6 листопада 2019 року Закон України «Про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (проєкт № 1008) опубліковано у «Голосі України»

Серед основних нововведень у суддівському врядуванні:

cкорочення наполовину складу Верховного Суду – з 200 до 100 суддів і зменшення посадового окладу суддів ВС з 75 до 55 прожиткових мінімумів; 

зменшення складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з 16 до 12 членів і його оновлення через конкурс, який проведе Вища рада правосуддя;

створення при Вищій раді правосуддя Комісії з питань доброчесності та етики.

Законопроєкт гостро розкритикували в юридичній спільноті. Акцентувалася увага на тому, що до його розробки не залучили громадський сектор та профільних експертів, а у самому документі чітко не роз’яснено необхідність проведення тих чи інших змін, наприклад зменшення суддів ВС.

Проти прийняття проєкту, серед інших, виступали, Вища рада правосуддя, Рада суддів України і Верховний Суд, заявивши, що новели створюють загрозу незалежності судової гілки влади.

Додамо, Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи запросив думку Венеціанської комісії щодо законопроєкту. Комісія має намір дати свою оцінку закону у рамках пленарної сесії, яка відбудеться 6-7 грудня.

Законопроєкт також розкритикували Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич і посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, своє занепокоєння висловили посли Великої Британії, Німеччини та Канади.

Детальніше про новели закону про суддівське врядування – за цим посиланням.

Джерело: Українське право