flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можливо стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном?

03 вересня 2019, 08:35

Чи можливо стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном?

    Так, звичайно, можливо, це питання врегульовано міжнародними договорами, учасником яких є Україна. Однак, це більш тривала в часі процедура, ніж стягнення аліментів на території України. Порядок стягнення аліментів на території країн СНД регулюється Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22.01.1993 року (Мінська конвенція), яка є чинною для 12 країн (Україна, Білорусь, Узбекистан, Казахстан, Російська Федерація, Таджикистан, Вірменія, Киргизька Республіка, Молдова, Азербайджан, Грузія, Туркменістан). Для України вказана Конвенція набула чинності 14 квітня 1994 року.

Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном (підписана у м. Нью-Йорк 20.06.1956 р.) врегульований порядок стягнення аліментів за кордоном, який є чинним для 61 країни світу. Для України вказана Конвенція набула чинності 19 жовтня 2006 року. 

 

 Куди звертатися, якщо платник аліментів проживає за кордоном?

    Питання про стягнення аліментів порушується фізичною особою на своє утримання або на користь іншої особи, а також юридичною особою, що має право порушувати питання про стягнення аліментів на дитину або іншу особу в установлених законодавством випадках, або належним чином уповноваженим представником відповідної особи.

    Розглянемо окремо питання стягнення аліментів з осіб, що проживають на території країн СНД та країн далекого зарубіжжя, оскільки вони дещо відмінні.

    Якщо відповідач проживає на території країн СНД, то для вирішення питання про стягнення з нього аліментів, необхідно звернутися до суду України за місцем проживання позивача з позовом про стягнення аліментів. Під час судового розгляду даного питання необхідним є направлення судового доручення за місцем проживання боржника з метою повідомлення його про процес, дату судового засідання, та з’ясування його позиції по справі. Як правило, виконання судового доручення за кордоном займає від 3 до 6-8 місяців (залежно від країни проживання відповідача), але цей час не буде витрачений даремно, оскільки належне повідомлення відповідача по справі про судовий процес є обов’язковою умовою для визнання та виконання рішення суду в подальшому.

    Після судового розгляду справи в суді України та постановлення рішення про стягнення аліментів необхідно пройти процедуру визнання такого рішення в країні проживання боржника. Для цього позивачем до суду України подається клопотання про визнання та виконання рішення на території іншої держави. Суд України готує пакет документів, який через територіальне управління юстиції, наприклад це - (в Житомирській області - Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області, яке знаходиться за адресою м. Житомир, майдан Соборний, 1) або Міністерство юстиції України (в залежності від країни проживання боржника) направляється до компетентних органів країни проживання відповідача.

    Після розгляду клопотання про визнання та виконання рішення судом іноземної держави та винесення ухвали про задоволення такого клопотання, таким судом самостійно виписується виконавчий лист та направляється на виконання до компетентних органів виконання рішень. Копія іноземного судового рішення надсилається до українського суду а також повідомляється до якого органу направлено виконавчий документ.

 

Скільки часу займає така процедура та які документи для цього потрібні?

     Слід зауважити що вся процедура від моменту звернення до українського суду з позовом до визнання рішення в країні проживання боржника та отримання аліментів згідно Мінської конвенції (залежно від країни, де таке рішення має виконуватись) займає від 6 місяців до 1 року. Це суттєвий час, але зручним є те, що стягувачу нікуди, крім суду за своїм місцем проживання звертатися не потрібно (наприклад, звертатися до суду іноземної країни чи інших органів з додатковими заявами, клопотаннями тощо). Крім того, для розгляду та вирішення питання про отримання аліментів від позивача – стягувача аліментів не потрібно додаткових документів, лише ті, які додаються до позову. Як правило це копія паспорту матері, копія свідоцтва про народження дитини, копія свідоцтва про шлюб (розлучення) з батьком дитини, довідка про проживання дитини з матір’ю, документи щодо стану здоров’я дитини (в разі необхідності додаткових витрат на дитину). Також бажано знати точну адресу проживання боржника за кордоном, але в разі зміни місця проживання можна вказувати останню відому адресу. 

 

Куди звертатися якщо платник аліментів проживає у країнах далекого зарубіжжя?

    Перш за все слід сказати, що отримати аліменти можна лише в тих випадках, коли країна, в якій проживає боржник є учасником Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, на сьогодні це 61 держава світу. (Австралія, Алжир, Аргентина, Барбадос, Бельгія, Білорусія, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Буркіна-Фасо, Ватикан, Великобританія, Гаїті, Гватемала, Греція, Данія, Еквадор, Естонія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Кабо-Верде, Казахстан, Кіпр, Киргизстан, Колумбія, Німеччина, Ліберія, Люксембург, Македонія, Мексика, Молдова, Монако, Марокко, Нігер, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Пакистан, Польща, Португалія, Румунія, Сейшели, Сербія, Словаччина, Словенія, Суринам, Туніс, Туреччина, Уругвай, Угорщина, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Хорватія, Центральноафриканська Республіка, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція та Шрі-Ланка)

    В Україні заінтересована особа може звернутись до Міністерства юстиції України або Головного територіального управління юстиції у Житомирській області для отримання повної інформації щодо пакету документів для вирішення питання про стягнення аліментів на території іноземної держави, яка є учасницею зазначеної Конвенції.

    Звернення з проханням (клопотанням) про визнання і виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої Договірної Сторони подається позивачем або уповноваженою на це особою письмово в довільній формі. До звернення додається клопотання за встановленою формою.

    Позитивним у Конвенції є також те, що вона дозволяє не звертатися за визнанням і виконанням рішення суду України на території Договірної держави, а на підставі наданих документів прийняти рішення про стягнення аліментів у цій державі.

    Крім того, особи, які проживають в Україні, за допомогою компетентних органів (Міністерства юстиції України та його територіальних органів) можуть звертатися з позовами про стягнення аліментів на територіях Договірних Держав Конвенції. При цьому компетентні органи відповідних держав мають забезпечити представлення інтересів позивача у процесі, а також сприяти належному виконанню прийнятих рішень.