flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гендерна рівність у суді

05 жовтня 2018, 10:14

Стереотипи досі правлять нашим суспільством. Всупереч поширеній думці, проблема гендерної рівності стосується не лише жінок, а рівнозначно жінок, чоловіків та відносин між ними.

Якщо говорити про питання гендерної рівності у суді, то воно досить нове для суддівського корпусу. Зі своєї сторони  ми робимо все можливе, аби не продовжувати дискримінацію на підставі статі, в тому числі під час судових засідань. Так, потрібно уважно слідкувати за висловлюваннями щодо фізичних особливостей як чоловіків ,так і жінок, уникати «компліментів», що стосуються зовнішнього вигляду , а не професійних якостей та ін.. Фахівці з питань гендерної рівності радять як в усному мовленні, так і в офіційних документах назви професій з відповідними родовими закінченнями (власниця/власник, директор/директорка). Знаходячись у судовому засіданні, варто уникати стереотипів , нав’язаних консервативним суспільством щодо того, що з жінки – це 100% турботливі матері, а чоловіки – обовязково хороші керівники.

До речі, хочемо зауважити, що часто люди ,котрі звертаються до суду самі чекають від суддів різної поведінки. Одні – неупередженого відношення, інші. Навпаки, стереотипного: «Як жінка, ви мене маєте зрозуміти!» або «Я , як справжній чоловік,  забезпечую свою родину».

Декілька слів варто сказати і про стереотипність уявлення щодо насильства в сімї. Про кого ви подумаєте в першу чергу, коли почуєте про домашнє насильство? 98 зі 100 людей скажуть, що жінка зазнала фізичного чи психологічного насильства від свого чоловіка. І хоча найчастіше жертвами стають жінки ,це не означає, що насильства не можуть зазнавати чоловіки.

Загалом, про питання гендерної рівності можна говорити та писати багато. Шкода лише, що в Україні жінки і чоловіки, хоч і добре поінформовані про можливості захисту своїх прав, досить пасивні у їх відстоюванні. Питання гендеру, схоже, ще довго буде болючою темою у нашій державі.