flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон про захист дітей від сексуальної експлуатації.

24 квітня 2018, 11:16

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації», що набрав чинності 18 квітня 2018 року.

Внесені зміни до статті 155 Кримінального кодексу України передбачають відповідальність за природні або неприродні статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, вчинені повнолітньою особою, та визначено покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття і не виникає потреби в обов’язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої особи, що суттєво полегшує процес кваліфікації та доказування цього злочину.

Також. Законом розширено коло суб’єктів статей 155, 156 КК України, шляхом застосування словосполучення «близькі родичі або члени сім’ї» в розумінні п. 1 ч. 1 ст. 3 Кримінального процесуального кодексу України.

Законом доповнено ст. 302 КК України «Створення або утримання місць розпусти і звідництво» частиною 4, якою передбачена відповідальність за вчинення такої діяльності із залученням малолітньої особи та встановлено покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.