flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни розміру та порядок стягнення аліментів на неповнолітніх дітей

20 вересня 2017, 16:57

Зміни розміру та порядок стягнення аліментів на неповнолітніх дітей

   Восьмого липня набрали чинності зміни до Сімейного кодексу України  та Цивільно процесуального  кодексу України. Відповідно до них внесені зміни в порядок та розмір стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.

   Законом, зокрема, збільшено мінімальний розмір аліментів на одну дитину. Так, у разі встановлення аліментів в твердій грошовій сумі, раніше встановлений розмір в 30%  збільшено до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Згідно із Законом України «Про Державний бюджет на 2017 рік», прожитковий мінімум у 2017 році в Україні для дітей віком до 6 років становить із 1 січня 2017 року – 1 355 гривень, з 1 травня – 1 426 гривень, з 1 грудня – 1 492 гривні. Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 р. – 1 689 гривень, з 1 травня 2017 р.- 1 777 гривень, з 1 грудня – 1860 гривень.

   У разі визначення розміру аліментів у частці від ( заробітку) доходу платника аліментів : на одну дитину – у розмірі однієї чверті, на двох дітей – у розмірі  однієї третини, на трьох і більше дітей – у розмірі половини заробітку ( доходу) платника аліментів, але не більше 10- ти прожиткових мінімумів на кожну дитину.

   Законом уточнено також, що аліменти, які одержані на дитину є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини; неповнолітня дитина ( від 14 до 18 років) має право брати участь у розпорядженні аліментами,, одержаними на її утримання, а також самостійно одержувати аліменти та розпоряджатися ними.

     Відтепер, справи про стягнення аліментів розглядаються  в наказному

 ( спрощеному)  проваджені. Нововведенням  розширено перелік  обставин, які враховуються судом під час визначення розміру аліментів. Такі обставини дозволять суду зробити висновок про матеріальний стан платника аліментів. Суд може врахувати : рухомого і нерухомого майна, грошових коштів; стягнення витрат платником аліментів на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує 10- кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи.

   Змінами закріплено, що заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною  особою підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який  одержує  заробіток ( дохід ) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

 

 

Керівник апарату

Зіньківського районного суду

Полтавської області                                                                             Л.І.Педько