flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий порядок стягнення аліментів

29 серпня 2017, 14:34

З набранням чинності 08 липня 2017 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання» відбулися зміни в законодавстві, яке регулює питання стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Зазначені зміни спрямовані на удосконалення механізму стягнення аліментів на дитину шляхом скорочення строку розгляду судом таких справ, спрощення судового захисту прав одержувача аліментів, перенесення тягаря доказування на платника аліментів, врахування прихованих доходів платника аліментів при визначенні розміру аліментів та ін.

Так, згідно з вказаними змінами, починаючи з 08 липня 2017 року мінімальний розмір аліментів на одну дитину становитиме не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до внесення змін цей розмір складав 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку).

Для довідки:

Розмір прожиткового мінімуму затверджується Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

У 2017 році  згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" від 21.12.2016  N 1801-VIII, прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить:

з 1 січня по 30 квітня 2017 року – 1355 грн.,

з 1 травня по 30 листопада 2017 року – 1426 грн.,

з 1 грудня 2017 року – 1492 грн.

для дітей від 6 до 18 років:

з 1 січня по 30 квітня 2017 року – 1689 грн.,

з 1 травня по 30 листопада 2017 року – 1777 грн.,

з 1 грудня 2017 року – 1860 грн.

Змінами до законодавства спрощується механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, встановлюється право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати в порядку спрощеного наказного провадження аліменти в розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку у разі визначення розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або у розмірі п’ятдесят відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розгляд справи в наказному провадженні відбуватиметься без виклику сторін, на основі поданої письмової заяви та доданих до неї доказів, для підтвердження цих вимог.

Судовий наказ одночасно є виконавчим документом.

Отже, той із батьків, який має намір звернутись до суду з вимогою про стягнення аліментів, починаючи з 08 липня 2017 року, матиме можливість подати до суду заяву про видачу судового наказу у таких випадках:

- якщо заявляється вимога про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину (тобто у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини);

-  якщо заявляється вимога про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Необхідною умовою звернення до суду з заявою про видачу судового наказу також є те, що вимога про стягнення аліментів не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Якщо ж той із батьків, який має намір звернутись до суду з вимогою про стягнення аліментів має бажання заявити вимоги про стягнення аліментів у інших розмірах, ніж тих що зазначено вище, то необхідно звертатися до суду з відповідною позовною заявою, зазначивши обґрунтування заявленого розміру аліментів та надавши докази на підтвердження цих обґрунтувань. Така позовна заява буде розглядатися у звичайному порядку в судовому засіданні з участю сторін.