flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скасовано правила етичної поведінки державних службовців

06 квітня 2017, 11:55

 22 березня на своєму засіданні Уряд своєю постановою № 163 визнав такими, що втратили чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 р. № 65 «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» та пункт 8 змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2016 р. № 465.

Як зазначено на офіційному веб-сайті Уряду (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249840093 ), прийняття постанови Кабінету Міністрів України “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України” забезпечить врегулювання положень Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII “Про запобігання корупції” та Закону України від 10 грудня 2015 року 889-VIII “Про державну службу” в частині уникнення дублювання визначення вимог до етичної поведінки державних службовців в різних нормативно-правових актах.

Нагадаємо, що у квітні 2016 року до Окружного адміністративного суду міста Києва Головою Координаційної ради ГО «ЕкспертиЗА Реформ» Георгієвським Юрієм Валентиновичем було подано позов до Кабінету Міністрів України, третя особа – Національне агентство України з питань державної служби, про визнання незаконною і нечинною постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 р. № 65 «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» з мотивів того, що вона прийнята Кабінетом Міністрів України за відсутності у нього підстав та за межами його повноважень, у незаконний спосіб, суперечить Закону України «Про запобігання корупції» та положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (посилання).

Погодившись з аргументами, викладеними у позовній заяві та висловленими представником позивача під час судових засідань та не чекаючи рішення у справі, Урядом було прийняте рішення про необхідність скасування вищезазначеної постанови КМУ та змін до неї, відповідне рішення про що і було ухвалено 22 березня.

Таким чином, незаконні Правила поведінки державних службовців було скасовано, цензуру – ліквідовано, а право держслубовців на свободу слова – відновлено