flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДІЄ НОВИЙ ПОРЯДОК НАДСИЛАННЯ СУДОМ ДОКУМЕНТІВ УЧАСНИКАМ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ

21 листопада 2016, 16:38

  З 15 листопада діє Тимчасовий регламент надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 7 листопада 2016 року № 227.

Цей Тимчасовий регламент визначає порядок надсилання учасникам судового процесу, кримінального провадження процесуальних документів в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства.

У регламенті зазначається, що документи можуть бути надіслані користувачеві судом в електронному вигляді лише після реєстрації в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України". Зареєструватися користувач може шляхом заповнення відповідної реєстраційної форми.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства, після реєстрації в Системі і генерації адреси електронної пошти користувач повинен подати до суду заявку, згідно з шаблоном розміщеним на офіційному веб-порталі "Судова влада України".

Для початку роботи користувача в Системі необхідно завантажити веб-портал "Судова влада України", перейти до розділу "Електронний суд", ввести логін (який згенерований при реєстрації користувача) та пароль користувача для завантаження Персонального кабінету користувача й обрати режим роботи "Ознайомлення з документами".

Щодо надсилання електронних документів судом, то після виготовлення та підписання процесуального документа суд надсилає електронні копії процесуального документа, скріплені електронним цифровим підписом судді (судді-доповідача, головуючого судді), електронною поштою на поштову скриньку учасника судового процесу, кримінального провадження, якщо такий учасник зареєстрований в Системі як користувач.

При цьому забороняється надсилати електронні копії документів особам, які не зареєстровані у базі даних Системи, окрім випадків визначених процесуальним законодавством.

Варто зазначити, що одночасно з набранням чинності тимчасовим регламентом, втратили чинність такі накази Державної судової адміністрації України:

від 7 вересня 2012 року № 105 "Про реалізацію пілотного проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу";

від 31 травня 2013 року № 72 "Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу";

від 14 червня 2013 року № 81 "Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72".