flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРЮ обговорили напрями удосконалення системи електронного судочинства в Україні

04 жовтня 2016, 11:01

 3 жовтня 2016 року у Вищій раді юстиції відбулася робоча зустріч, присвячена обговоренню українського та зарубіжного досвіду впровадження сучасних IT-технологій у системі судочинства.

Вітаючи учасників зустрічі, Голова Вищої ради юстиції І.Бенедисюк  зазначив, що метою міжнародного експертного обговорення є отримання допомоги від іноземних партнерів для розширення можливостей електронного судочинства в Україні, створення єдиної інформаційної системи судової влади, поширення успішного досвіду впровадження електронного судочинства в окремих судах на всю систему органів судової влади, що в майбутньому дасть змогу уніфікувати систему діловодства у судах, мінімізувати паперовий документообіг, у тому числі і з іншими органами державної влади, створить додаткові можливості для ефективного планування кадрових і фінансових процесів у судовій системі тощо.

Використання IT-технологій для оптимізації роботи судової системи та збереження належного доступу до правосуддя є важливим ще й у зв’язку із запровадженням нової структури судів, згідно зі змінами до Конституції України в частині правосуддя та Закону України «Про судоустрій і статус суддів», наголосив Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк.

Голова Норвезької місії з питань верховенства права в Україні (NORLAU) Тоньє Мейнік зауважила, що вказані зміни будуть ефективними за умови їх впровадження одночасно у всій системі.

Учасники зустрічі отримали змогу ознайомитися із напрацюваннями України, Норвегії, Боснії і Герцоговини у цій сфері. Голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин презентував інновації, запроваджені з ініціативи ВААС для користувачів судовими послугами. Генеральний директор ДП «Інформаційні судові системи» Віталій Живаєв розповів про стан та актуальні розробки програмного забезпечення для впровадження системи електронного документообігу в судах України, зокрема про український досвід впровадження системи автоматизованого розподілу справ, єдиної системи відеоконференцзв’язку, онлайн-трансляцій судових засідань, електронного обміну документами із учасниками судових засідань та органами державної влади тощо. 

Огляд функціонування системи електронного документообігу в судах Норвегії здійснив Генеральний директор Судової адміністрації Королівства Норвегія Свен Маріус Урке, наголосивши, що важливою складовою таких змін є ефективність використання та економія бюджетних коштів, а також впровадження стандартизованих процедур для економії часу розгляду справи. За його словами, країна планує розпочати шестирічний проект, кінцевим результатом якого стане судочинство без паперового документообігу. Презентацію функціонування єдиної системи електронного документообігу в судах Боснії і Герцеговини представив директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Вищої ради суддів та прокурорів Боснії і Герцеговини Есмін Берхамовіч. «Інформаційні технології – не річ у собі, – зазначив Есмін Берхамовіч. – Вони дають можливість підвищити рівень ефективності судочинства, прозорості судової влади, є засобом забезпечення кращих послуг для населення, позитивно впливають на  якість роботи судів і прокуратури і їхню підзвітність, покращують управління кадрами тощо».

Напрацювання Проекту USAID «Справедливе правосуддя» (попередника Проекту USAID  «Нове правосуддя») щодо автоматизації робочих процесів у окремих базових судах України презентував спеціаліст з права та судового адміністрування Проекту Сергій Сученко, наголосивши, що пілотний проект у судах продемонстрував конкретні результати ефективності електронного судочинства: економію бюджетних коштів та часу громадян, скорочення в рази тривалості окремих стадій судового провадження, підвищення доступності та прозорості правосуддя.

Участь у робочій зустрічі також узяли експерт Норвезької місії з питань верховенства права в Україні (NORLAU) суддя Даг Братолє, керівник Проекту USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, заступник керівника Проекту Наталія Петрова, член Вищої ради юстиції Тетяна Малашенкова, представники секретаріату Вищої ради юстиції та Державної судової адміністрації України.

Учасники зустрічі домовилися про початок роботи для розробки плану дій з використання досвіду держав – учасників обговорення для удосконалення системи електронного судочинства у всіх судах та органах судової влади України. Голова ВРЮ також зазначив, що напрацювання партнерів ВРЮ стануть основою для розробки Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему, затвердження якої передбачено проектом Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Відділ взаємодії зі ЗМІ