flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка із експертами Норвезької місії з питань верховенства права в Україні

20 квітня 2016, 11:07

 19 квітня 2016 року у Вищій раді юстиції відбулася зустріч Голови ВРЮ, члена Конституційної комісії та Ради з питань судової реформи Ігоря Бенедисюка із представниками Норвезької місії з питань верховенства права в Україні (NORLAU): Головою місії, заступником Генерального директора Міністерства юстиції та громадської безпеки Королівства Норвегія Тоньє Мейнік та експертом місії, суддею Дагом Братолє. Учасники зустрічі мали на меті обговорити напрями майбутнього співробітництва у контексті проведення реформ сектору юстиції в Україні. Участь у зустрічі також узяв секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський. Від секретаріату ВРЮ на зустрічі були присутні радник Голови Дар’я Богатчук, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк поінформував норвезьких колег про повноваження органу, статус та спосіб формування Ради, останні зміни в законодавчому регулюванні її діяльності, особливості процедур призначення та звільнення суддів, результати роботи ВРЮ з початку формування її нового складу відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», а також розповів про роль Вищої ради юстиції у процесі судової реформи.

Голова ВРЮ  наголосив, що завдяки внесенню змін до Конституції України в частині правосуддя планується підвищення статусу Вищої ради юстиції та її інституційної спроможності. І. Бенедисюк зазначив про низку викликів, які постають перед Вищою радою юстиції, передусім обмеженість повноважень Ради, проблеми формування її складу, зволікання з розглядом Верховною Радою України подань ВРЮ щодо призначення та звільнення суддів та інші.

«Зокрема, правова позиція, яку зайняв Вищий адміністративний суд України, щодо повного перегляду наших рішень є фактичним втручанням у повноваження ВРЮ, – зауважив Ігор Бенедисюк, коментуючи судові процеси з перегляду ВАСУ рішень Вищої ради юстиції. – Ми підготували зміни до закону, якими передбачено, що оскарження рішень ВРЮ можливе лише з підстав порушення строків притягнення судді до відповідальності, повноважень чи порушення процедури».

Крім того, Ігор Бенедисюк нагадав, що на сьогодні остаточні рішення щодо призначення та звільнення суддів приймають Президент України та Верховна Рада України. За словами Голови ВРЮ, близько 300 подань Вищої ради юстиції наразі не реалізовано парламентом. Усунення впливу політичних органів на ці питання планується у процесі внесення змін до Конституції України. Голова ВРЮ наголосив, на зміни у судовій системі країни не відбудуться без зміни законодавства. «Без прийняття змін до Конституції України оновлення і розвиток судової  системи країни не буде можливим, – зазначив Ігор Бенедисюк. – Одним із завдань, над яким ми працюємо, є концептуальна побудова системи взаємодії Вищої ради юстиції із Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, іншими інституціями як єдиного блоку, з метою формування якісного судового корпусу». І. Бенедисюк зауважив, що наразі Вища рада юстиції потребує вивчення досвіду інших країни щодо інституційної побудови структури судової влади, оскільки сьогодні одним із найважливіших завдань, над яким працюють і Рада з питань судової реформи, і Вища рада юстиції є розробка пакета законодавчих змін, які дадуть можливість якісно імплементувати конституційні зміни, створити ефективну систему взаємодії органів у сфері судової влади в Україні для реалізації завдання з формування судового корпусу.

Учасники зустрічі домовилися про налагодження співробітництва між Вищою радою юстиції та правовими інституціями Норвегії, зокрема Наглядовим комітетом за діяльністю суддів цієї країни, з метою обміну досвідом та іншої взаємодії двох інституцій.

 

За інформацією відділу взаємодії ЗМІ Вищої ради юстиції