flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності закон про електронні декларації

12 квітня 2016, 15:37

 17 березня 2016 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році», який Верховна Рада України ухвалила 15 березня з урахуванням пропозицій Президента України.

Згідно з врахованими пропозиціями Президента України вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Закону України «Про запобігання корупції».

Зокрема пропозиціями Президента передбачено:

запровадження роботи системи подання та оприлюднення декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» вже в 2016 році, починаючи з вищих посадових осіб, суддів та прокурорів.

Кримінальна відповідальність за недостовірні відомості у деклараціях вводиться в 2016 році, як передбачалося раніше. Одночасно сама відповідальність ослаблена - вона настає, якщо сума невідповідності перевищує 250 мінімальних заробітних плат, тобто понад 300 тис. грн. Передбачаються альтернативні висновку санкції. Введення адміністративної відповідальності за недостовірні відомості в декларації на суму від 100 до 250 мінімальних заробітних плат, тобто понад 140 тис. грн.

Визначення членів сім'ї декларанта залишається без змін.

Для цінного рухомого майна пороги декларування збільшені з 50 мінімальних заробітних плат до 100 мінімальних заробітних плат, а для витрат - до 50 мінімальних заробітних плат.

Вилучено вимогу вказувати контрагентів по операціях декларанта. При цьому, на запит Національного агентства з питань запобігання корупції декларант повинен обов'язково їх надати.

Визначено порядок виправлення декларації: «протягом семи днів після подачі декларації суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію».

Визначено обов'язок Національного агентства з питань запобігання корупції проводити перевірку декларації «на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, із засобів масової інформації та інших джерел, про можливе відображення в декларації недостовірних відомостей».