flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ ЗАКОН ЩОДО ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ РЕЗЕРВІСТІВ У ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД

23 квітня 2021, 11:34

ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ ЗАКОН ЩОДО ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ РЕЗЕРВІСТІВ У ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД

 21 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» № 1357-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року.

Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо.

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.

Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф на громадян від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб - від 3400 до 5100 грн. А в особливий період на посадових осіб - від 5100 до 8500.

Посилюється також кримінальна відповідальність. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, - карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до двох років.Ухилення від навчальних (спеціальних) зборів - штраф від 8500 до 11 900 грн або виправними роботами на строк до двох років.