flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання посвідки на проживання в Україні

09 лютого 2021, 10:37

Відповідно до українського законодавства особи інших держав мають право перебування на території України терміном, що не більше, ніж 90 днів. Внаслідок цього, для постійного проживання, або знаходження на території держави на більш тривалий період, потрібно оформити посвідку на проживання. В даному випадку лімітування в 90 днів не функціонує. Вид на проживання може бути виданий як на тимчасовій, так і на постійній основі. Втім, слід зауважити, що саме поняття виду на проживання в українському законі насправді відсутня. Як правило, воно замінюється поняттям "імміграція", вносячи некоректність в постановку питання з юридичної точки зору.  

       Таким чином, за логікою все знаходиться в правовому полі навколо проблем легальності імміграційного процесу. Тому кращий варіант, потрапляння до переліку квоти на заїзд в країну.

     Квота уточнюється щорічно і не є незмінною. На входження в квоту можуть претендувати лише тільки конкретні категорії мешканців інших країн. Як правило, уряд потребує висококваліфікованих фахівцях. Крім того на квоту можуть розраховувати інвестори, які внесли в економіку України не менше 100тис. $ США. Громадяни, які мають повнорідні родинні зв'язки з уродженцем України, зокрема, брат-сестра, дідусь-бабуся, онук-внучка, батьки, чоловік-дружина і які не досягли повноліття діти і інші категорії. З повним списком громадян, які мають право на квоту, можна ознайомитися в Представництві України. У разі непотрапляння в неї, заявка подається в наступному році.

       Або ж іноземець може скористатися умовами, визначальними отримання права на імміграцію поза квотою. Такі підстави чітко прописані в списку, встановленому Законом «Про імміграцію». Відхід від цього правила не допускаються. Тобто, наявність у іноземця нерухомості в Україні, не є підставою для отримання дозволу на імміграцію.

      Для отримання посвідки на проживання необхідно зібрати стандартний пакет документів, який складається з 3-х фотографій, копії паспорта, довідки про місце постійного проживання. Свідоцтва про укладення шлюбу, довідки про склад сім'ї, медичної довідки, яка підтверджує відсутність у іноземця хронічних хвороб злісного характеру (за списком, який визначається законодавчо). Деякі документи вимагають нотаріального засвідчення.

 Далі запитується додатковий набір специфічних документів, який визначається Законом «Про імміграцію".  При позитивному результаті справи, іноземець отримує документ, що визначає тимчасовий або постійний характер посвідки на проживання в Україні.

     Тут відмінність для тимчасової посвідки на проживання від постійного єдино одне. Посвідка на тимчасове проживання обмежує термін на перебування в Україні і видається тільки особам, які мають дозвіл на роботу в Україні. Проте, такий вид перебування в країні має свої безперечні переваги, що складаються з відсутності обов'язкової реєстрації в ОВІРі, право на постійне проживання і отримання кредитів, зокрема на придбання нерухомості та автомобільного транспорту. Відсутність вимоги на постійне заповнення міграційної карти при перетині кордону.

 Посвідка на постійне проживання не обмежує термін перебування в Україні. Підтверджуючий документ потребує оновлення в 25 і 45 років.