flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Видача дубліката виконавчого документа в разі його втрати

30 листопада 2020, 11:31

Стаття 139-1 Конституції України визначає, що суд ухвалює рішення Іменем України, яке є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку .

   Серед основних засад судочинства, як відомо, обов’язковість судового рішення. Зазначене конституційне положення відображене в частині першій статті 18 ЦПК України, згідно з якою судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх органів державної влади й органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

   У підпункті 17.4 пункту 1 розділу ХІІІ «Перехідні положення « ЦПК України передбачено, що в разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний/ приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання.

   Важливо. Таким чином, єдиною підставою для видачі дубліката виконавчого листа є його втрата. В той же час обов’язковою умовою видачі дубліката наказу є звернення до суду із такою заявою в межах встановленого законом строку для пред’явлення його до виконання або його поновлення за рішенням суду.

    Дублікат – це документ, що видається  замість втраченого оригіналу та має силу первісного документа. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, вкрадено, знищено або істотно пошкоджено.

    Якщо строк для пред’явлення виконавчого документа до виконання не сплив або суд його поновив, то заява про видачу дубліката цього документа, який втрачений, вважається поданою у межах встановленого для пред’явлення його до виконання строку. Натомість, коли строк для пред’явлення виконавчого документа до виконання сплив і суд його не поновив, то за результатами розгляду заяви про видачу дубліката втраченого виконавчого документа суд відмовляє в задоволені цієї заяви.