flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості прийняття спадщини у 2024 році

20 березня 2024, 14:24

30 січня 2024 року вступили в силу нові правила відкриття спадщини у період дії воєнного стану. 

Спадкування — це перехід прав та обов`язків (спадщини) від людини, яка померла (спадкодавця), до інших людей (спадкоємців). Законодавство передбачає два види спадкування: за заповітом або за законом.

Коли виникає право на спадкування

Право на спадкування виникає в день відкриття спадщини, тобто в день смерті особи або в день, з якого вона оголошується померлою.

Людина, у якої виникло право на спадкування, зокрема, може:

  • прийняти спадщину;
  • відмовитися від неї взагалі чи на користь іншої особи;
  • нічого не робити  (не вчиняти юридично значимих дій щодо прийняття спадщини).

Місце та строк відкриття спадщини за оновленим законодавством

За загальним правилом спадкова справа відкривається незалежно від місця знаходження спадкового майна, місця проживання чи смерті спадкодавця.

30 січня 2024 року вступили в силу нові правила відкриття спадщини у період дії воєнного стану. Так, місцем відкриття спадщини тепер вважатиметься останнє місце проживання спадкодавця. Якщо ж останнє місце проживання спадкодавця невідоме, то місцем відкриття спадщини вважатимуть місце перебування або нерухомого майна чи його основної частини, або  рухомого, якщо нерухомості немає.

Скільки є часу, щоб подати заяву про спадщину до нотаріуса

6 місяців (до закінчення 6-ти місячного строку). За загальним правилом спадкоємець за цей час має звернутися до нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини чи відмови від неї.

Якщо спадкодавець помер на непідконтрольній території

У цьому випадку перед зверненням до нотаріуса для прийняття спадщини, необхідно встановити факт смерті.

Для цього потрібно звернутися до найближчого місцевого суду на підконтрольній території із відповідною заявою. Такі заяви мають розглядатися невідкладно з моменту подання до суду (на практиці від доби до трьох місяців, залежно від завантаженості суду). Після отримання рішення суду у найближчому відділі реєстрації актів цивільного стану видається свідоцтво про смерть.

На підставі свідоцтва про смерть спадкоємець може звернутися із заявою про відкриття спадщини до будь-якого нотаріуса незалежно від останнього місця проживання спадкодавця.

Скільки є часу, щоб подати заяву про спадщину, якщо спадкодавець помер на непідконтрольній території

Відповідно до ЗУ «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку та оформлення спадщини», який набрав чинності 30.01.2024 року зазначено, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом двох років з дня його припинення або скасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, строки шість місяців, обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи.

Що буде, якщо пропустити строк прийняття спадщини

Якщо спадкоємець протягом вищевказаного строку не подасть заяву про прийняття спадщини, він вважатиметься таким, що не прийняв її.

Поважні причини пропуску прийняття спадщини

Якщо у спадкоємця була поважна причина, через яку він попустив термін прийняття спадщини, він може звернутися до суду, який може визначити йому додатковий строк — 1-3 місяці.

Допомогу у зверненні до суду надає система безоплатної правничої допомоги, зокрема ВПОлюдям з низьким доходомдітямучасникам бойових дійчленам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та іншим. Повний перелік категорій наведено у статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Дізнатись, як отримати безоплатну правничу допомогу можна тут

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема такі:

  • тривала хвороба спадкоємців;
  • відбування покарання в місцях позбавлення волі;
  • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту;
  • складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
  • перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України.

Цей перелік не є вичерпним і кожна причина пропущеного строку розглядається судом індивідуально. Суд бере до уваги переважно письмові докази: довідки медичних установ про стан здоров’я та проходження курсу лікування; довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України; інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

Однак спадкоємці повинні пам’ятати, що залежно від конкретних обставин справи суди можуть визнавати ті чи інші причини пропуску строку як поважними, так і такими, що не перешкоджали спадкоємцю звернутися із відповідною заявою в межах визначеного законом строку.

У разі недоведення існування цих обставин, спадкоємець ризикує отримати мотивовану відмову суду у визначенні додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини і втратити право на спадкування.

Безоплатна правнича допомога переселенцям у Волинській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях надається Західним регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) та завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту і гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Висловлені у публікації погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання цієї інформації.

Джерело: Координаційний центр з надання правничої допомоги