flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система буде запроваджена поcтупово

11 березня 2019, 10:10

За повідомленням ДСА України, на виконання рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019р., оголошення про створення та функціонування системи (ЄСІТС) 1 березня 2019 року, опубліковане 1 грудня 2018 року – відкликано.

Таким чином, зміни до Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законів, які пов’язані з початком функціонування системи, з 1 березня 2019 року не набули чинності.

 Також повідомлено, що суди будуть підключені до підсистем (їх 8) поступово, згідно з окремими наказами ДСА України.

Однак, деякі підсистеми (модулі) ЄСІТС уже працюють в судах в тестовому режимі.

Так, підсистема «Електронний суд» згідно наказу ДСА України від 22.12.2018р. №628 почала функціонувати з 1 січня 2019 року, працює також Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет),  що дає змогу учасникам справи подавати документи до суду в електронному вигляді.

Так, відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, обмін електронними документами між судом, органами системи правосуддя, фізичними особами та учасниками судового процесу забезпечується засобами підсистеми електронного суду. Учасники судового процесу за допомогою зареєстрованого електронного кабінету можуть надсилати копії електронних документів іншим учасникам судової справи, крім випадків, коли інший учасник не має зареєстрованого електронного кабінету, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи.

Детальніше з порядком роботи «Електронного суду» можна ознайомитися в Положенні про автоматизовану систему документообігу суду, що розміщене на сайті «Судова влада України»