flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КПК змінять підставу для скасування судового рішення

19 грудня 2022, 10:44

У КПК змінять підставу для скасування судового рішення

 

 

До Кримінального процесуального кодексу внесуть зміни щодо безумовних підстав для скасування судового рішення.До Кримінального процесуального кодексу України внесуть зміни щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Зокрема буде змінено статтю 412 КПК «Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону». А саме передбачено, що судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо не виконано вимоги про фіксування судового провадження за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження в суді першої або апеляційної інстанції. Днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду у разі використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля) є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.

Також передбачено, що процесуальні документи в електронній формі можуть подаватися учасниками справи до суду з використанням ЄСІТС та/або її модулів в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування модулів ЄСІТС.

У разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов’язаний надати доказ надсилання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копій надісланих документів із використанням ЄСІТС та/або її модулів.

Якщо інші учасники справи мають офіційні електронні адреси, копії таких документів направляються вказаним особам з використанням ЄСІТС або модулів в електронній формі.

За наявності відповідної письмової заяви учасника справи та технічної можливості, особа викликається шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень у порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями про порядок функціонування її модулів.